Zo maakt u ijs

Onlangs iets lekkers geproefd? Goede kans dat u er ijs van kunt maken. Wanneer u weet wat de kenmerken en eigenschap van de grondstof zijn, kunt u deze op de juiste wijze namelijk vrijwel altijd tot ijs verwerken.

Kwestie van heel veel uitproberen

Teveel suiker maakt ijs te zoet, te weinig suiker maakt ijs hard. Een specialist weet precies wat suikers en melk in een ijsje doen of wat de invloed is van bindmiddelen en vetten. Iedere nieuwe smaak is vaak een kwestie van heel veel uitproberen!

Om ijs te maken, kennen we de koude en de warme bereiding. De warme bereiding wordt als de beste gezien. Hierbij worden de verschillende grondstoffen eerst gepasteuriseerd naar een temperatuur van 85 °C en daarna afgekoeld naar een temperatuur van 4 °C. Daarna laten we het ijs minimaal vier uur rijpen. Na het rijpingsproces wordt de basis ijsmix op smaak gebracht met de gewenste smaak, zoals bijvoorbeeld chocolade, pistache of karamel. Ten slotte wordt het ijs afgedraaid in de ijsmachine.

IJskristallen

Het bevriezen van de mix moet snel gebeuren om de gevormde ijskristallen zo klein mogelijk te houden. Hierdoor blijft er namelijk water als vloeistof in het ijs aanwezig, waardoor de massa smeuïg blijft en gemakkelijk te scheppen is.